Betöltés...

HAT-20-02-0009

A HAT-20-02-0009 Határtalanul pályázat keretében a Kárpát-medencében fennmaradt, történelmi helyszínekhez kapcsolódó legendák egy csoportját dolgoztuk fel, a keletkezésük helyszínein készült fotókkal illusztrálva, a két iskola diákjainak együttműködésével, hogy tanulóink jobban értsék térségünk kulturális sokszínűségét. Kutatómunkánk eredményét egy, különböző évfolyamokon használható Legendáriumban összegeztük. Természetesen fontos célunk volt a hazai és a külhoni magyar diákok közötti személyes kapcsolatok megteremtése is.

Erdélyi utunk (2022. május 19-23.) programjai: Bögöz: a Szent László-legenda megismerése és feldolgozása a XIII. századi eredetű református templom freskóinak a segítségével, Korond: a Firtos-vár legendájának a megismerése, nézelődés a kirakodóvásárban, Parajd: Rapsóné legendájának a megismerése, Szováta: ismerkedés a Medve-tó legendájával, túra a tó körül, Székelyudvarhely: városnézés. Homoródfürdő: borvízkóstolás, helyi termékek vásárlása, Csíksomlyó: a kegytemplom és a Somlyó-hegy felkeresése, Madéfalva: a madéfalvi veszedelem emlékművének a megtekintése, székely táncház a Berde Mózes Unitárius Gimnáziumban. Székelykeresztúron Petőfi helyi emlékeit is felkerestük (Petőfi körtefája, Gyárfás-kúria, Petőfi legendai sírja), valamint csoportunk kirándult a város fölötti Jézuskiáltó-hegyre, ahol megismertük a hegy nevét adó legendát is.

Partneriskolánk magyarországi utazásán (2022. június 2-6.) folytatódott a pályázati program feldolgozása: ismerkedés a történelmi legendákkal Budapesten. Városnéző program: séta a Budai várpalota épületei között, a Mátyás-templom és középkori polgárházak megtekintése a várnegyedben. Délután hajókirándulás a Margitszigetre, gyalogos séta a pesti Duna-korzón a Lánchídig. Kirándulás a Duna-kanyarba: Visegrádon Salamon király és a nagymarosi remetebarlang legendájával ismerkedtünk meg. Felkerestük Esztergom nevezetességeit: Főszékesegyház, középkori királyi palota romjai, a pápai koronaküldés legendájának feldolgozása. Pünkösd vasárnap ünnepi unitárius istentiszteleten vettünk részt. Itt töltött utolsó napjukon a partneriskola csoportja a gödöllői kastélyba látogatott, majd egész napos utazás után érkeztek haza Erdélybe.