Betöltés...
HAT-20-03-0049 pályázati utazás Horvátországba és Szlovéniába, 2022. június 28. – július 2.

Az utazás programja:

1. nap

Reggel indulás Budapestről. Délelőtt Csáktornyán, a Zrínyiek sasfészkében tettünk sétát. A Zrínyi-vár ma a Muraközi Múzeum otthona. Délután városnézés következett a másfél ezres magyar közösséggel rendelkező Zágrábban. Városnéző sétánkon megtekintettük a Szent István kápolnát és a székesegyházat, ahol láthattuk Szent László koronázási palástját is. A Medvenica-hegy déli oldalában, Zágráb fölött emelkedik a horvát főváros legjelentősebb középkori műemléke, a magas sziklák által védett Medvedgrad vára, ahonnan szép kilátás nyílik Zágrábra és a környékre. Továbbutaztunk Kraljevicába, ahol este elfoglaltuk a szállásainkat.

2. nap

Délelőtt Fiumei magyar emlékekkel ismerkedtünk: Kormányzói Palota; Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság. Fiuméban találkoztunk a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége képviselőivel, akiknek átadtuk a „Könyvet a szórványba” mozgalom könyvadományát is. Ezután Lovran ékszerdoboz óvárosában felkerestük azt a villát, ahol Feszty Árpád elhunyt, majd a monarchia egykor kedvelt üdülővárosát, Abbáziát (Opatiija) kerestük fel a Kvarner-öbölben. Sétát tettünk a horvát tengerpart talán legszebb sétányán, a híres Lungomare sétányon. A legpatinásabb monarchia korabeli épületek helyezkednek el a sétány mentén, a valahai magyar uralkodó osztály hangulatos villáival. Abbázia minden villájához gazdag, sokszor nemesi származású magyar családok története fűződik. Felkerestük a Hotel Palace Bellevue-t is, amely Markusovszky Lajos 1848-49-es tábori főorvos utolsó lakhelye volt. Emlékét tábla őrzi a szálloda falán.

3. nap

Szálláshelyünkről több megállóval Ljubljanába, a szlovén fővárosba utaztunk. Ott sétáltunk az óvárosban, amely során megtekintettük a várat, ahol 1849-ben Batthyány Lajos raboskodott, a székesegyházat, a ferences templomot és a Ljubljanica folyó fölött átívelő Tromostovje hármas kőhidat, a Sárkányhidat. Este elfoglaltuk szállásainkat Kranjban.

4. nap

Csoportunk délelőtt túrázni indult a történelmi Magyarország négy nagy folyójának egyike, a Száva folyó forrásához, a Savica vízeséshez, majd több rövid megálló után Celjébe, a történelmünkből ismert Cillei grófok ősi várába utaztunk, ahol a történelmi emlékek felkeresése mellett a várból nyíló panorámában is gyönyörködhettünk.

5. nap

Muraszombatra utaztunk, ahol első látnivalónk a Szent Miklós tiszteletére szentelt plébániatemplom volt, utána pedig a Szapáry-kastélyt kerestük fel. A hazaút közben Lendva városával is megismerkedtünk, ahol látogatást tettünk a Lendvai Galéria és Múzeumnak helyet adó Bánffy–Esterházy kastélyban, amely utazásunknak a Kárpát-medencei bakancslistán is szereplő, kiemelt történelmi jelentőségű helyszíne. Lendváról Lendvavásárhely és Zsitkóc érintésével utaztunk haza, az esti órákban érkeztünk Budapestre.